Strona główna      
Wersja klasyczna      
Kontakt      


Folklor Łowicki      
Strój łowicki      
Wycinanka łowicka      
Twórcy Ludowi      
Zespoły Ludowe      


Czy wiesz, że ... ?
Mariawici
Mariawici jako wyznanie niezależne od Rzymu powstali w 1893 roku. Założycielem zgromadzenia jest Feliksa Maria Kozłowska, zwana później przez Mariawitów „Mateczką”. Kościół mariawicki pw. Przenajświętszego Sakramentu w Łowiczu wzniesiono w 1910 roku, w stylu neogotyckim, w typie bazylikowym, na planie krzyża łacińskiego. Na antepedium ołtarza widnieje herb Łowicza.
‹‹    A-    A+
Zofia Mycka
Pani Zofia Mycka to prawdziwy społecznik. Twórczyni ludowa i osoba, która ze szczególnym pietyzmem i wielkim zaangażowaniem od wielu lat kultywuje rodzimą tradycję ludową poprzez obrzędy, gwarę łowicką oraz księżacką sztukę kulinarną. Na szczególne podkreślenie zasługuje Jej działalność społeczna, która stawia Ją w szeregu osób wybitnie zasłużonych i szanowanych. Ulubioną przez Nią dziedziną sztuki ludowej jest plastyka obrzędowa. Zarówno w postaci obiektów monumentalnych jak wieńce dożynkowe, a także prostszych jak kwiaty z bibuły, koronki, hafty, lalki łowickie, pająki.

Jej wyroby cechuje staranność pod względem stosowanych materiałów jak i tradycyjnych metod tworzenia. Pani Zofia jest mistrzynią sztuki kulinarnej. W oparciu o tradycję rodzinną zgłębiła tajemnicę księżackiej kuchni i uczyniła z niej wyjątkowy, rozpoznawalny w skali ogólnopolskiej produkt regionalny. Potrawy przez Nią przygotowywane to wizytówka regionu łowickiego. Pani Zofia jest wciąż zapraszana przez wysokiej rangi instytucje, aby prezentować swój kunszt i uczyć. Uczestniczyła w wielu prezentacjach organizowanych przez Sejm RP oraz  zagraniczne placówki dyplomatyczne.

Jej talent kulinarny oraz kultywowanie tradycji związanych z łowickimi potrawami regionalnymi były tematem publikacji prasowych oraz audycji telewizyjnych. Jej dokonania są znane wszędzie tam gdzie odbywają się imprezy promujące ziemię łowicką. Posługuje się łowicką gwarą opowiadając o przyrządzaniu prezentowanych potraw. Zofia jest ambasadorem regionu. Brała udział w przygotowaniu księżackiej kuchni podczas „Wigilii Reymontowskiej” z okazji 100-lecia wydania powieści „Chłopi” i 85. rocznicy nadania nagrody Nobla Władysławowi Reymontowi, obchodzonej w Centralnej Bibliotece Rolniczej im. M. Oczapowskiego w Warszawie.

Multimedialna mapa      
Rejestr zabytków      
Panoramy sferyczne      
Kącik dla dzieci      

design by fast4net



[zamknij]   [przejdź do wycieczki]