Strona główna
Kontakt
Mapa serwisu
RSS
Wersja kontrastowa


Strój łowicki
Wycinanka łowicka
Twórcy Ludowi
Zespoły Ludowe
Folklor Łowicki


Czy wiesz, że ... ?
Andrzej Kazimierz Cebrowski
W październiku, 2008 roku, minęło 350 lat od śmierci Andrzeja Kazimierza Cebrowskiego, jednego z kronikarzy miasta Łowicza. Urodził się ok. 1580 r. Był lekarzem i aptekarzem arcybiskupów Wawrzyńca Gembickiego, Jana Wężyka i Jana Lipskiego. Z jego fundacji powstał po pożarze miasta kościółek św. Leonarda, przy którym ustanowił fundusz na rzecz ubogich panien. Pobudował też dwie murowane bramy miejskie oraz ufundował działa dla obrony miasta. Zmarł 30 października 1658 r. na skutek panującej w mieście zarazy. Najtrwalszym pomnikiem jego życia są spisane po łacinie „Annales Civitatis Loviciae” – Roczniki miasta Łowicza.
Zofia Mycka
Drukuj Zmniejsz tekst Powiększ tekst powrót
Pani Zofia Mycka to prawdziwy społecznik. Twórczyni ludowa i osoba, która ze szczególnym pietyzmem i wielkim zaangażowaniem od wielu lat kultywuje rodzimą tradycję ludową poprzez obrzędy, gwarę łowicką oraz księżacką sztukę kulinarną. Na szczególne podkreślenie zasługuje Jej działalność społeczna, która stawia Ją w szeregu osób wybitnie zasłużonych i szanowanych. Ulubioną przez Nią dziedziną sztuki ludowej jest plastyka obrzędowa. Zarówno w postaci obiektów monumentalnych jak wieńce dożynkowe, a także prostszych jak kwiaty z bibuły, koronki, hafty, lalki łowickie, pająki.

Jej wyroby cechuje staranność pod względem stosowanych materiałów jak i tradycyjnych metod tworzenia. Pani Zofia jest mistrzynią sztuki kulinarnej. W oparciu o tradycję rodzinną zgłębiła tajemnicę księżackiej kuchni i uczyniła z niej wyjątkowy, rozpoznawalny w skali ogólnopolskiej produkt regionalny. Potrawy przez Nią przygotowywane to wizytówka regionu łowickiego. Pani Zofia jest wciąż zapraszana przez wysokiej rangi instytucje, aby prezentować swój kunszt i uczyć. Uczestniczyła w wielu prezentacjach organizowanych przez Sejm RP oraz  zagraniczne placówki dyplomatyczne.

Jej talent kulinarny oraz kultywowanie tradycji związanych z łowickimi potrawami regionalnymi były tematem publikacji prasowych oraz audycji telewizyjnych. Jej dokonania są znane wszędzie tam gdzie odbywają się imprezy promujące ziemię łowicką. Posługuje się łowicką gwarą opowiadając o przyrządzaniu prezentowanych potraw. Zofia jest ambasadorem regionu. Brała udział w przygotowaniu księżackiej kuchni podczas „Wigilii Reymontowskiej” z okazji 100-lecia wydania powieści „Chłopi” i 85. rocznicy nadania nagrody Nobla Władysławowi Reymontowi, obchodzonej w Centralnej Bibliotece Rolniczej im. M. Oczapowskiego w Warszawie.


design by fast4net

Napisz do nas
Moja wycieczka po Łowiczu


[zamknij]   [przejdź do wycieczki]